Dinsdag 29 juli 2014 (deel 1)

git-115-augstens

Het weer valt mee. Wat heet: het schitterende warme en zonnige zomerweer gaat gewoon door. Snel ontbijten en dan inpakken voor de vijfde dag Grote IC-Tour. We hoeven weinig kilometers te rijden voor we arriveren bij het eerste molinologische hoogstandje van vandaag. Met molentekentje op de kaart zowaar: een hoop stenen met een staak er bovenuit; het standerdmolen-restant (115) van het gehucht Augstens.

git-116-rembs

De molen van het vlakbij gelegen gehucht Rembs zou midden in een bos staan. Dat klopt. We zetten de bus aan de kant, openen een hek (dit is een soort vakantiepark), groeten de mensen onderweg vriendelijk en gaan op zoek naar de molen. En jawel hoor: na enkele honderden meters zien we een goed geconserveerde (en verstopte!) standerdmolen zonder wiekenkruis (116). We houden het maar op een fotostop.

Via een kleine omweg rijden we naar het gehucht Austre waar volgens de kaart maar liefst drie molens zouden staan.

De eerste is al vanaf enige afstand te zien links van de weg. Het is een zeskante stenen grondzeiler van het Bornholm-type (117). De kleine molen is goed geconserveerd. Sporen van een staart ontbreken (wellicht verdwenen bij het aanbrengen van de schaliën op de kap?); de bovenas is nog wel aanwezig met het restant van één roede.

Voor het inwendige van de molen vrezen we het ergste: het spoorwiel staat buiten weg te rotten en de stenen liggen buiten; weer met dat hele rare scherpsel ( zie ook molen Bilds nr. 100).

Een heel klein weggetje naar links en daar zouden nog twee molens moeten staan… en waarachtig:

De tweede molen van dit gehucht is een standerdmolen (118) of wat daar voor door moet gaan. Hier is ooit de uitdrukking “molens sterven staande” voor bedacht. De bovenas is nog aanwezig, zelfs nog een deel van een roede, het is alleen de vraag hoe lang nog. Paradoxaal leveren dit soort molenruïnes vaak hele mooie plaatsjes op, ook vanwege de gedachte: morgen kan hij ingestort zijn…

De IC filosofeert wat over de draairichting…. Ja, dat is clockwise; kun je ook zien aan de plaats van de vangbalk. Verder een toch wel fraai ‘doorkijkje’ naar de derde molen van Austre:

git-119-austre3

Dat is een tot vakantiewoning omgebouwde zeskante stenen grondzeiler van het Bornhom-type (119). Een niet onaantrekkelijke vrouw zwaait nog naar ons, maar we beperken ons toch tot een fotostop: de molen (en alleen dáár gaat het om) lijkt ons totaal oninteressant.