Vrijdag 1 augustus 2014 (deel 6; overzicht 3)

git-218-ac-overzicht

Goed, we hebben dus 217 molens op Gotland bezocht en na aftrek van 1 watermolen en 3 rosmolens, kwamen we op 213, maar omdat we een aantal (9) potentiële windmolens hadden die we weliswaar niet hadden aangetroffen, maar tóch nog zouden kunnen bestaan, werden dat er 222 (theoretisch althans). Daar trokken we 8 bezochte molens van af, omdat ze niet aan een officieel criterium als ‘molen’ zouden voldoen en kwamen vervolgens op 214. Het aantal gemiste ‘toevalstreffers’ hebben inmiddels redelijkerwijs op (maximaal) 5 gesteld, dus zouden er volgens deze berekening nog (hooguit) 214 + 5 = 219 windmolens op Gotland moeten staan. Hopen stenen waar nog een verrotte standerd uitsteekt rekenen we – hoewel wij er zelf als molenfetisjisten dol op zijn – niet mee.

Het wordt tijd om er harde cijfers bij te pakken, alleen dateren deze uit 1971/1972, ruim 40 (!) jaar geleden dus. Onderstaande grafiek staat op pagina 19 van “Väder- och vattenkvarnar på Gotland”.

git-218-ac-overzicht

Als eerste valt op dat het aantal watermolens al vanaf begin 19e eeuw zeer sterk is afgenomen tot amper 10 (!) anno 1971/1972 en hoogstwaarschijnlijk ook anno nu (A). Het aantal windmolens komt vanaf eind 19e eeuw in een vrije val (B) met nog zo’n 250 stuks in 1971/1972. Het goede nieuws: deze dalende lijn (zie de rode stippellijn die ik er zelf in gekliederd heb) is vanaf begin jaren ’70 overduidelijk gestopt, anders zouden er thans amper 150 windmolens meer op Gotland hebben gestaan…

Telefoon: de IC is gestopt met zijn bouwmarkten-tournee en bevindt zich nu op een of ander festival waar een coverband speelt; of ik ook zin heb om te komen? Hallo?! Ik bevindt mij juist in een diepgaande literaire studie over windmolens op Gotland en heb wel wat anders aan mijn hoofd! Zoals ik al eerder dit verslag aangaf, wij doen dit niet voor de lol en ik ga deze echt niet onderbreken voor een festival met een band en al helemaal niet voor een coverband!

Waar was ik? 219 nog bestaande windmolens op Gotland (dat lijkt mij na al het voorgaande een redelijke inschatting) en we hebben ze natuurlijk niet allemaal bezocht, maar ik heb een sterk vermoeden dat we toch heel erg dicht in de buurt zijn gekomen. We hebben de afgelopen dagen 213 – 8 (ernstige twijfelgevallen) = 205 windmolens op Gotland bezocht. Mocht deze hypothese kloppen – en ik neig hier sterk na – dan hebben we toch ruim 90% van alle windmolens op Gotland bezocht: om precies te zijn 205 gedeeld door 2,19 is ruim 93% van de 219 windmolens waarvan wij vermoeden dat ze momenteel nog op Gotland staan. Ik doe het ervoor! De Grote IC-Tour is dus zeer geslaagd.

Nu de hele tour – wat Gotland betreft – is afgerond, is het wel aardig om er enige statistiek op los te laten; de IC laat ik maar even bij zijn coverband….