Zaterdag 2 augustus 2014 (deel 2)

git-222-n.barby1

Een houten achtkant (wederom kettingkruier) zonder wiekenkruis in N.Bårby (222).

Vlakbij staan twee van die typische standerdmolentjes en we besluiten er toch één nader te bekijken.

Wat het molentje (223) enigszins doet afwijken van zijn meeste soortgenoten is de kleine ‘kombuis’ aan de staartzijde en het ontbreken van de gebruikelijke zijschoren aan de kast. Verder niet zoveel over te melden.

Lachen met molens: de stellingmolen (224) van S. Möckleby heeft bij de verbouwing tot woning een nepkap gekregen waar men vervolgens de oude houten bovenas in terug heeft geplaatst: achterstevoren! De ronde hals steekt nu uit de kap!

Van de ronde stenen grondzeiler (225) bij Ventlinge-Mörbylilla is niet veel over. Let wel: één van de drie stenen molens op Öland.

De (oorspronkelijk) lage stellingmolen van Grönhögen (226) werd hier in 1916 gebouwd en is afkomstig van elders; ik meen Skåne. Op internet zijn een paar fraaie oude foto’s van deze molen terug te vinden. Tegenwoordig dient hij als restaurant; niet interessant dus: fotostop.

We zijn inmiddels nagenoeg op het meest zuidelijke puntje van het eiland; de volgende molen staat al weer iets noordelijker langs de oostelijke kustweg.

Een prachtige grote standerdmolen (227) staat bij het gehucht Össby. De molen heeft een flinke aanbouw (‘kombuis’ desnoods) aan de staartzijde. Bemerk verder de zijschoren (die ook bij de grotere standerdmolens voorkomen; zie ook nr. 220), het kruiswerk met ‘leugenschoren’ en restanten van de kaapstander.

Het interieur: in één woord, schitterend! Overigens draaien al die kleine boeren standerdmolentjes op Öland clockwise en hebben wiekenkruizen voorzien van borden (‘Türenflügel’ op z’n Duits), terwijl de grotere – zoals deze – een meer Nederlands aandoend anti-clockwise wiekenkruis hebben met hekwerk voor zeilen.

Even noordelijker staat in het gehucht Torngård nóg een schitterende grote standerdmolen (228). Wiekenkruis en bovenas ontbreken, maar alles wijst er op dat men momenteel bezig is om de bovenas te vernieuwen.

Wederom een schitterend interieur. Bijzonder is dat dat hier twee koppel stenen door middel van een spoorwiel worden aangedreven.

git-229-triberga

Een flink eind noordelijker staat bij het gehucht Triberga dit restant van een achtkante stenen bovenkruier (229). Qua grootte zouden we toch denken dat dit een stellingmolen moet zijn geweest. Vreemd is echter dat er geen sporen van liggers of schoren te zien zijn….