Zaterdag 2 augustus 2014 (deel 4)

git-238jordhamn1-1

Vanuit Sandvik is het zo’n 5 kilometer noordelijker rijden langs de kustweg om bij die andere niet te vermijden molen van Öland te komen: de unieke ‘slijpmolen’ van Jordhamn (238). Nee, deze molen heeft nooit kleedhout gehad!

En zo werkte dat ‘slijpen’ op de ‘begane grond’; bemerk ook de kaapstander

Een blik naar boven: de bovenas heeft twee bovenwielen, één vangwiel en één voor de aandrijving van de koningsspil. Hoe het precies zit weet ik niet meer (ik raak langzamerhand verzadigd!), maar waarschijnlijk aan de plaats van de vangbalk kunnen we zien dat het clockwise wiekenkruis van de molen niet correct is; het is een anti-clockwise molen.

git-239-jordhamn2

Goed voor het quotum: de ros-slijpmolen van Jordhamn (239). En nu naar Gullabo voor onze overnachtingsplaats bij Roland Feith!

Vooruit, aan de weg richting de brug zien we de totaal niet interessante achtkante houten stellingmolen met lage vierkante stenen onderbouw bij Strandtorp (240). Vakantiewoning zo te zien: fotostop (in 2006 ben ik hier met mijn drammerige kop ook al eens geweest, realiseer ik mij).

Hoewel de IC beweert even later toch echt een ‘grote’ standerdmolen te zien, weet ik hem er van te overtuigen dat het toch echt een ‘kleine’ standerdmolen is; skippen dus!

Ik ben er nu echt klaar mee! Vooruit, nog ééntje dan, om het af te leren….

Niet ver van de brug staat deze achtkante houten grondzeiler bij Algutsrum (241). Op de foto rechts is op de achtergrond al het vasteland van Zweden te zien…

EN NU IS HET ECHT GENOEG GEWEEST!!!

git-241-z-ic

Na een snelle warme hap in Kalmar, rijden we nog een klein uurtje richting Gullabo waar sinds 2006 Roland Feith (ook wel ‘Feithje’ ook wel ‘Feithermans’ genoemd) met zijn gezin woont. We zijn er eerder wezen buurten tijdens de Grote IC-Touren van 2007 en 2011. De IC duikt vrij snel een verwarmd buitenbad in; ikzelf beperk mij tot een douche (ben niet zo van het badderen; ook een sauna krijg je mij niet in).

Vooruit – gelijke monniken gelijke kappen – zo zie ik er uit na anderhalve week Grote IC-Tour. Inderdaad, ik heb mij al die tijd niet geschoren; ik schijn op Hugo Borst te lijken (al schijnt dat geen slechte vergelijking te zijn).

Na de nodige drankjes op de veranda (het weer is hier stukken beter dan op Öland) is het tijd om te gaan slapen; wat een rust zonder al dat molen-gestress… (Noem een Grote IC-Tour nooit ‘vakantie’!)